Skal du holde bryllup? Og mangler du at få styr på de bryllupstraditioner, der er i Danmark? Så har vi lavet en guide til dig, som ridser de vigtigste traditioner op.

Spørge om lov

Inden man skal giftes, skal der fries. Før man frier til sin udkårende, er det en god ide at spørge sin kærestes forældre om deres tilladelse og accept på hendes eller hans hånd (Måske ikke så vigtigt i dagens Danmark).

Bruden og gommen hver for sig en sidste nat

Som tidligere nævnt ser gommen først brudekjolen når bruden er på vej op ad altereret på bryllupsdagen. Det er dog også en tradition, at brudeparret ikke sover sammen natten før deres bryllup. Det bringer uheld, hvis parret forlader det samme hus lige før de bliver gift.

danske bryllupstraditioner

Tøj

Traditionen tro kommer bruden i hvidt. Derfor er det imod traditionen, at man som gæst også kommer i hvidt. Sort er farven, som symboliserer sorg, derfor bæres dette heller ikke til et bryllup. Dog er det ofte, at brudeparret ikke går op i netop den farve, så hvis du vil ankomme i sort, er det en god ide at spørge brudeparret først. Yderligere er der en regel om, at man ikke må være flottere end gommen, så hvis han ikke bærer smoking, skal man heller ikke bærer smoking.

Læs mere om gæsternes kjoler til bryllup her.

Brude tilbehør

Noget nyt, noget lånt, noget gammelt og noget blåt. Dette er noget bruden skal bærer til hendes bryllup, da det symbolisere dette;
Noget nyt: brudens nye liv
Noget lånt: bruden er en del af en nye familie
Noget gammelt: at hun ikke må glemme sin fortid
Noget blåt: troskab
Den lånte ting, må dog ikke komme fra en fraskilt kvinde, da det bringer ulykke i det nye ægteskab. Sløret symboliserer renhed og uskyldighed, og det er oftest kun kvinder, som ikke har været gift før, der bærer slør. Endnu tradition i forhold til brudens outfit er, at hun ikke selv må sy sin kjole, da hvert sting hun selv syrer, vil blive til tåre i ægteskabet. Yderligere bør det sidste sting i brudekjolen først sættes på bryllupsdagen. Gommen må heller ikke se brudekjolen før bruden går op ad alteret på bryllupsdagen, da det bringer uheld.

Ankomst og placering i kirken

Gæsterne ankommer senest et kvarter inden ceremonien, hvor de hurtigt går til deres pladser.
Gommen kommer sammen med sin forlover en halv time eller tyve minutter inden ceremonien, hvor de sætter sig op til alteret. Gommen skal sidde tættest ved alteret. Brudens mor kommer som en af de sidste gæster og bliver fulgt på plads af et mandeligt familiemedlem. Til sidst ankommer bruden med hendes far, brudepiger eller hvad hun foretrækker. Bruden følges ned af altereret, hvor hun går på venstre side af det mandelige familiemedlem, som følger hende. Når hun når op til gommen, sætter brudeparret sig i venstre side, med bruden tættest på alteret. 

Brudens familie sidder til venstre og gommens familie i højre side af kirken. 

Ris efter vielsen

Førhen blev der kastet med ris, hvis brudeparret var de første til at forlade bryllupsfesten. Nu bliver der oftest kastet med ris, når brudeparret kommer ud af kirken efter vielsen. At kaste risene er et symbol for frugtbarhed. Det er dog ikke alle kirker, der tillader, at man kaster med ris, derfor er det en god ide at undersøge dette, før i gør det.

Talerækkefølge

Man skulle ikke tro det, men der er en tradition for, hvilken rækkefølge talerne skal komme.
1. tale: Værten som byder velkommen og forklarer, hvem toastmasteren for brylluppet er.

2. Brudens far

3. Brudgommen

4. Forloveren

5. Brudgommens far

6. Bruden (hvis hun har lyst)

Hvis der skulle være flere taler herefter, så kommer rækkefølgen efter, hvor tæt man sidder på brudeparret. 

Gæsterne kysser bruden eller gommen

Under bryllupsmiddagen er der en tradition, som omhandler gæsterne, hemmeligt kysser på brudeparret. Når enten bruden eller brudgommen forlader rummet, skal gæsterne af det modsatte køn af den person, som er tilbageværende, skynde sig op og kysse den part af brudeparret, som er tilbage i lokalet. Det vil sige, at når gommen forlader lokalet, skal alle de mandelige gæster op og kysse bruden, inden gommen kommer tilbage i lokalet.

Når gæsterne larmer

Når bryllupsgæsterne slår med deres bestik på glas og tallerkener skal brudeparret op at stå på deres stole og kysse hinanden. Yderligere når gæsterne tramper i gulvet, skal brudeparret ned under bordet og dele et kys.


Bryllupskage

Skæring af bryllupskagen skal gøres af bruden, med hjælp fra hendes nye mand. Hvis ikke man gør det sammen vil man ifølge gammel overtro blive barneløs. Yderligere er det vigtigt, at alle smager kagen, da det ellers vil bringe ulykke til brydeparret og deres gæster.

Brudevals

Brudevalsen danses inden kl. 24, hvor gæsterne laver en rundkreds omkring brudeparret og klapper i takt. Herefter rykker de tættere og tættere på det dansende brudepar, indtil de til sidst ikke kan bevæge sig mere.

Sokker og slør

Når brudevalsen er danset færdig, er det en tradition, at man river brudens slør i stykker. Jo mere det går i stykker, jo mere lykke og held vil hun opnå i hendes ægteskab. Yderligere bør gæsterne tage et stykke af sløret med hjem, da det også bringer held til gæsterne, der tager det med hjem. Der er dog flere og flere brude, som frabeder sig denne tradition, så derfor undersøg lige, hvordan situationen er med denne tradition.
Gommens sokker skal klippes i spidserne. I gamle dage sagde man, at hvis man klippede hans sokker kunne han ikke få grønne sokker hos andre kvinder. De mandlige gæster overmander gommen og klipper tåen af hans strømper af.

Læs også om opfindelsen og guiden til at holde skjorten indenbord med skjorteholder.