I disse dage skinner solen fra en nærmest skifri himmel, og hvem nyder ikke den danske sommer. Mange vil gerne ud i solen og tage solen til sig og og opbygge en smuk brun farve. At være solbrun er noget mange forbinder med skønhed og sommer. Selvom det er smuk med kuløren, og det er dejligt at være i solen, så skal man være meget opmærksom på, hvordan man opfører sig, når solen er så stærk som den er. For selvom solen giver D-Vitamin til kroppen, så er det ikke det eneste den kan give dig. Risikoen for at få hudkræft er nemlig overhængende hvis man bruger mange timer direkte i solen, og især hvis man ikke benytter en solcreme med høj faktor.

På dage som i dag, hvor der ikke er en sky på himlen og hvor temperaturene nærmer sig 30 grader, er det helt essentielt at man bruger en faktor minimum 30 og gerne 50. Samtidig bør man ikke opholde sig mange timer direkte i solen og slet ikke i middagssolen.

Man får også sol i skyggen

Hvis man har planer om at ligge hjemme i haven og slikke sol på et tæppe eller i en solseng, er det helt essentielt at sørge for, at man har adgang til skygge. Hvis man ikke har det naturligt fra træer eller lignende, kan man naturligvis investere i en parasol. Der er mange der ikke er klar over det, men man får stadig masser af so, selvom man befinder sig i skyggen. Man får ca. 50% af solens UV stråler, når man opholder sig i skyggen. Det betyder to ting, nemlig at man også sagtens kane blive brun, selvom man er i skyggen, og at man ikke kan droppe solcreme, bare fordi man ikke opholder sig i solen.

Så farlig er solen

Solen ER dejlig, men den er også farlig. I Danmark kommer der mere end 13.000 nye tilfælde af hudkræft hvert eneste år, og i helt op til 90% af disse tilfælde menes det, at solen er den direkte årsag. Har man modermærker og udsætter dem for sol, stiger risikoen for at få modermærkekræft med 60%.

Der er mange der tror, at det kan hjælpe med aftersun, hvis man skulle gå hen og blive skoldet. Sådan er det dog ikke, og når skaden er sket, så er skaden sket. Man kan lindre smerten, da aftersun fugter og køler, men det hjælper ikke på den skade som allerede er sket. Det er derfor meget bedre at forebygge, både ved at holde sig ude af solen i de kraftigste timer og ved at bruge solcreme og huske skyggen.

Og så til sidst – husk nu at drikke masser af vand..