Den digitale tidsalder er over os. Det betyder også som vi ved, at de sociale medier lever i bedste velgående. Måske endda lidt for godt. Instagram specielt har formået at viske grænserne ud for hvad der er virkeligt og hvad der ikke er. Det er svært at se hvad der er naturligt eller ej. Det er ikke fordi, der er noget galt med at lave om på sig selv, men når grænserne bliver visket ud, kan det have store konsekvenser for mange mennesker selvopfattelser. 

Hvad er virkeligt disse dage?

Det er svært at vide, hvad der er virkeligt i dag. Det gælder både for folk, der kontakter en på de sociale medier til hvordan nogle ser ud. Der findes så mange forskellige applikationer, der kan ændre på ens billeder eller videoer.  Du kan få facetune, så du kan ændre din kropsform, din hud, dine øjne og dit hår. Du kan få apps, der kan ændre din baggrund, så det kan ligne, at du er et helt andet sted. Det er svært nu om dage at kunne gennemskue, hvad der er virkeligt eller ej. Nu om dage er ordsproget ”man skal ikke tro på alt, hvad man hører’’ ikke tilstrækkeligt længere. Nu skal det hedde ”man skal ikke tro på alt, hvad man ser” Så man skal lige tænke sig om en ekstra gang, før man tror på det, man ser.

Indgreb og plastikoperationer

Det er vigtigt at nævne, at der intet er galt i at få foretaget nogen som helst former for indgreb og plastikoperationer. Det kan der være mange årsager til. Næsekirurgi kan både foretages for at rette op på en næse der har været brækket ved et uheld, eller det kan handle kun om udseendet. Måske man altid har været utilfreds og man kun kan opnå fuld selvtillid ved at få lavet en næseoperation. Men der er mange grunde til disse ting. Det der er forkert ved det, er at der er mange der laver om på sig selv, og derefter lader man på Instagram som om, at det er sådan man ser ud naturligt. Specielt når man er en profil af større dimensioner, så påvirker dette alle følgerne og virkeligheden forvrænges. Manges selvværd daler, fordi virkeligheden forvrænges til en sådan grad, at folk tror, at det er normalt at se sådan ud. Og det er her konsekvenserne ved en instagram-virkelighed opstår.

Hvor blev selvværdet af?

Det er som om, at vi har glemt, at vi alle, er gode nok, som vi er. Med alle de influencers der er på Instagram efterhånden, så har vi med tiden glemt, at vi er gode nok. At vi alle er forskellige og at vi alle ikke behøver at ligne hinanden. Selvværdet daler og flere og flere unge mennesker føler ikke, at de lever op til hvordan man skal se ud. Der er så stor en forvrængning af virkeligheden, at selv om man er klar over hvilke ting der foregår såsom redigering, lysvinkel og facetuning via apps, kan man stadig blive overrasket over, hvor mange ting man kan få lavet, som ikke er synligt falske.

At elske sig selv

I disse tider er det mest vigtige du kan gøre for dig selv, det er at elske dig selv. Det kan være svært at finde fodfæste i en verden med perfekte mennesker på alle skærme. Specielt hvis man selv har ting, man ikke er tilfredse med. Derfor er det vigtigt, at man arbejder på sin selvtillid for at kunne fungere på de sociale medier. Dermed sagt er det selvfølgelig vigtigt, at man får lavet det man gerne vil. Få lavet den hårtransplantation, hvis det vil gøre dig lykkeligere. Få den filler i læberne, hvis det er det, du mangler i dit liv. Men vær ærlige omkring det, sådan så vi ikke forvrænger virkeligheden og gør det unødvendigt svært for dem, som ikke passer ind i det forvrængede billede af skønhed som Instagram repræsenterer.