Vi vil alle gerne holde vores tænder sunde og bevare et flot smil. Men sandheden er, at ikke alle er født med lige og kridhvide tænder. Desuden bliver det ikke en lettere opgave at holde tænderne flotte og sunde, da de naturligt slides og ældes i takt med at vi også selv bliver ældre. Dertil kan tænderne få en mere gullig farve, hvis vi har en livsstil, der indbefatter kaffe, tobaksrøg etc.

Så hvordan kan man generelt set bedst holde sine tænder sunde? Vi har spurgt hos tandlægen Teamtand, som har hjulpet os med at finde gode råd.

De gode råd

Der findes heldigvis en række almene råd, som – hvis de følges – kan være med til at holde tænderne i fin form. Disse råd lyder:

  • Børst dine tænder mindst 2 gange dagligt. Du skal børste dem i 2 min. hver gang, så du er sikker på at rense dem ordentligt.
  • Brug tandtråd, så du får renset mellem tænderne. Tandbørsten kan ikke fjerne alt skidtet, og sidder dine tænder særligt tæt, er det tandtråden, som skal ind og holde rent.
  • Brug en tandpasta, der indeholder fluorid.
  • Hold igen med dit sukkerindtag. Sukker er ikke farligt, men for meget af det kan være med til at give huller i tænderne. Drikker du syre- og sukkerholdige drikke, så undgå at skylle væsken rundt i munden. Drik evt. med et sugerør.
  • Undgå rygning i alle former. Cigaretter, E-cigaretter, pibetobak etc. bør for alt i verden undgås. Det er hårdt for tænderne, øger risikoen for parodontitis og kan endda give kræft i mundhulen. Snus hører også ind under dette felt, og er særligt hårdt for tandkødet!

Husk desuden, at du bør overholde dine besøg hos tandlægen. Det er her, det bliver opdaget, hvis der er noget uhensigtsmæssigt omkring dine tænder. Det betyder, at tandlægen kan hjælpe dig med at påpege uheldige vaner eller få bremset huller og andre problemer, før de udvikler sig til noget evt. pinefuldt for både kroppen og din økonomi.