Lever du på SU? Så er det måske tid til at lave et par småjusteringer. Der er ikke nogen, som synes, det er en fest at leve på et begrænset månedligt beløb. At skulle tænke over hver en ting, som du køber. Og måske kun have råd til havregryn og mælk den sidste uge af måneden.

Uanset om du helt eller delvist kan nikke genkendende til ovenstående, er det en god idé at foretage et økonomitjek. Oftest kommer vi til at betale for udgifter, som ikke er nødvendige. Her får du inspiration til, hvordan du bedst muligt kan ændre din økonomi og få råd til nyt tøj.

Start dit økonomitjek her

Den bedste måde, som du kan overskue din økonomi på, er ved at lave et budget. Skriv det ned i hånden eller sæt det på i Excel. Lav en post over indtægter og udgifter samt en over det overskud, du må have. Det er den nemmeste måde at få et reelt overblik over din økonomi. Og faktisk er det også den hurtigste måde, du kan opdage, hvis du betaler til en post, du ikke bruger.  

Når du skal lave dit budget, skal du huske at medtage alle posteringer. Det vil sige forsikringer, TV-pakke, forbrug, licens og mad. Husk desuden at regne med, hvis du er medlem af et fitnesscenter eller abonnere på streamingtjenester. Og særligt de to sidstnævnte er poster, som kan ændres. Måske du ikke bruger dit fitnesscenter og med fordel kan sætte det på pause. Ligeledes bruger du formentlig ikke mere end to streamingtjenester. Ellers lav en aftale med en ven om at dele.

Når du har indtastet hver post, kan du tydeligt se, om du betaler for meget. Hav især fokus på din forsikringspost, da du ofte vil kunne spare et fornuftigt beløb her. Du bør undersøge markedet for informeo, hvis du ønsker en billigere løsning. Og ofte er det muligt, hvis du samler flere forsikringer og andre udgifter hos samme udbyder.

Less is more

Selvom du med tiden vil få mere luft i budgettet med diverse ændringer, betyder det ikke, at du kan leve ubegrænset. Du vil stadig kun have SU som din indtægtskilde – og det er ikke alverden. Tænk derfor over, hvad du egentlig har brug for. Selvom du formentlig kan købe en ny trøje med god samvittighed, betyder det ikke, du kan købe to. Vær i stedet glad for det ene stykke tøj, som du køber.

Idet du vælger at købe mindre tøj, er du med til at skåne miljøet. Derfor kan du i samme ombæring med fordel vælge at købe bæredygtigt. Så er du med til at gøre en grøn forskel. Og når du alligevel ønsker at købe noget særligt, hvorfor så ikke købe med ekstra god samvittighed.

Efterhånden kommer der flere brands på markedet, som sætter fokus på bæredygtighed. Derfor er det forholdsvis nemt for dig at finde de mærker, som er bæredygtige. Først og fremmest skal du købe GOTS-certificeret økologisk tøj. Derudover kan du se efter tøj, som er mærket med EU-Blomsten. Er dette tilfældet, betyder det, at der er stillet krav til spildevand, kemikalier og kvalitet.

Når du foretager økonomiske justeringer, vil du kunne købe nyt tøj eller andre materielle ting med god samvittighed. For med økonomiske justeringer kommer du til at se på din livsstil.