Karneval på Dansk Vestindien er et af årets mest eftertragtede event på Dansk Vestindien

Livlig calypso, farverige parader, spændende markeder med caribisk mad og imponerende fyrværkeri kan man i disse dage nyde, hvis man er på de tidligere danske øer. Hele april måned har stået i karnevallets tegn på St. Thomas, og festlighederne fortsætter helt frem til juli på St. John. Karnevallet på Dansk Vestindien er et af de største i hele Caribien, og et arrangement som virkelig har sat øerne på landkortet.

Festen rykker fra St. Thomas til St. John

Når festen begynder at aftage på St. Thomas, tager St. Johns berømte karneval over. Karnevallet består af festligheder baseret på det bedste fra caribisk kultur. Hvert år er der et nyt tema og program, og det eneste, der ligger helt fast, er at musikken spiller en stor rolle hver gang. Med skønhedskonkurrencer, sejlads, hesteløb og cykelløb er der helt sikkert noget, som falder i ens smag.

Karnevallet byder også på besøg af de store, spøgelses-lignende ”mocko jumbies” (styltedansere), der siges at stamme fra Vestafrika, og som traditionen tro kommer frem ved nattens frembrud for at skræmme alle dem, som ikke har opført sig ordentligt. Ved karnevallet er de dog lidt hyggeligere og danser rundt i gaderne i kunstfærdige beklædninger i farverigt silke eller satin. Mocko jumbies har været en del af øernes kultur i mere end 200 år, og de er blevet nogle af de populæreste indslag ved hele karnevallet.

Slut karnevalet på dansk Vestindien af til Jump Up! på St. Croix

En meget udbredt term i Caribien er ”jump up” som betyder at danse. På St. Croix er ”Jump Up!” i midlertidig en karnevals-lignende kulturfest i gaderne på Christiansted. Den startede oprindeligt som en måde at kickstarte økonomien på og sprede glæde blandt beboerne på øen, men har sidenhen udviklet sig til at være en af øens yndlingsarrangementer for lokale og gæster.

Gaderne bliver afspærret kl. 18, hvor musik, dans, mad, gadesælgere og drinks fylder gaderne og vækker Christiansted. Når der er Jump Up i gaderne og på strandpromenaden, bliver restauranterne fyldt med folk, der nyder seværdighederne og den autentiske caribiske musik, drikker lokale drinks og prøver eksotisk lokal mad. Festen fortsætter frem til kl. 22. Butikker og restauranter holder længe åbent og har gode tilbud, og overalt er det muligt at købe lokal kunst og håndværk i små boder.