Et af Danmarks absolut smukkeste områder finder vi i Østersøen, hvor klippeøen Bornholm skyder op af havet, og hver sommer valfarter turister fra nær og fjern til øen for at opleve den smukke natur på nærmeste hold.

Men Bornholm er meget andet end smuk natur, og i denne artikel vil vi kigge på, hvad Bornholm kan friste med, når det kommer til unikke madoplevelser og hvordan du som aktiv sportsudøver snildt kan kombinere en sommerferie på Bornholm med masser af motion.

Gourmet restauranter er de seneste år blevet særdeles populære på øen, og nogle af landets bedste kokke tilbyder særdeles velsmagende retter primært med fokus på lokale råvarer i form af økologiske grøntsager, fisk og kød, som kommer direkte fra landbrugene på øen.

De dygtige kokke, som kommer til øen fra hele landet, har medført en kæmpe efterspørgsel fra øens turister, og der bliver hen over sommeren arrangeret flere deciderede gourmet-rejser til Østersøens perle.

Uanset om du vælger Lassens Restaurant på Stammershalle Badehotel med sublim havudsigt, Restaurant Kadeau der bogstaveligt talt ligger i strandkanten ved de fine sandstrande på Sydbornholm eller en af de mange andre restauranter, så venter der dig som gæst en unik gastronomisk madoplevelse.

En tilbagevendende årlig begivenhed er kokkekonkurrencen ’Sol over Gudhjem’, som løber af stablen på Gudhjem Havn hver sommer. Her konkurrerer de dygtige kokke om hvem, der kan komme med det bedste bud på en lækker gourmet-menu, og deltagerne bliver hårdt men retfærdigt bedømt af en yderst kompetent dommerpanel.

Foto: Angermann

I 2013 bestod dommerpanelet af Thomas Rode fra Kong Hans Kælder, Francis Cardenau fra Le Sommelier, Michel Michaud fra Ruths Hotel Gl. Skagen samt Jesper Koch fra Koch Restaurant & Restaurant Det Glade Vanvid.

Denne sommer bliver konkurrencen afviklet på Gudhjem Havn lørdag den 28.juni.

Men de mange kalorier skal også forbrændes, og for mange turister er Bornholm lig med cykelferie. Stort set  samtlige 100 kilometer langs kysten rundt om øen er belagt med cykelstier til glæde for især børnefamilier og med øens mange kystcampingpladser er det for mange familier den perfekte sommerferie.

Er du til mere konkurrencepræget motion, så tilbyder Bornholm nogle af landets største sommerevents. Etape Bornholm er et motionsløb over fem dage, der tilsammen præcis udgør distancen på et marathon.

Undervejs kommer løberne igennem alt lige fra sandetapen på Dueodde til hårdt kuperede terræn omkring Hammershus. Den står også på skovløb i Hasle og Almindingen inden der bliver sluttet af med et byløb i øens hovedstad Bornholm.

Hvert år deltager flere tusinde i dette ugelange etapeløb, og deltagerne kommer fra hele verden. Uanset om du er konkurrenceløber eller blot en glad motionist, så er der plads til dig i dette imponerende etapeløb.

I år afvikles Etape Bornholm i perioden 21. – 25. juli.

Andre alternativer til motion er cykelløbet Bornholm Rundt, der køres i august måned, og til golfspillerne kan øen tilbyde fire af landets bedste og smukkeste golfbaner.

Er du klar til en ferie fyldt med lækker mad og/eller god motion, hvor du kan udfordre sønnike i et sportsvæddemål, om hvem der kommer først op til Hammer Fyret, så kan Bornholm meget vel være dit næste feriemål.